keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Valinnanvapautta ja yhteisöllisyyttä

Olarin Toivon ryhmärakennuttamisprojekti lähti aikoinaan liikkeelle kaveriporukan halusta rakentaa yhteinen ja yhteisöllinen asuintalo. Alkuaikojen ideoinnin jälkeen on ryhmärakennuttamista tullut mietittyä monelta kantilta.

Toiset ryhmärakennuttamisprojektit alkavat alan konsultin toimesta - tällainen toimija etsii tontin ja kerää asukkaat sekä rahoituksen ilmoittelemalla hankkeesta. Hankkeet voivat olla isojakin ja ryhmän jäsenet toisilleen ennestään tuntemattomia. Meidän ajatuksenamme oli saada luoda yhteinen asuinympäristö kavereiden kanssa, eli projektia suunniteltiin alunperinkin tuttujen kesken. Aluksi ajatuksissa oli mukana paljon suurempikin porukka - kokonaisella kerrostalolla voisi jo koota kasaan ympäri kaupunkia hajautuneen kaveripiirin mukavaksi kyläksi. Harvemmassa normaalissa kerrostalossa naapurit juuri tuntevat toisiaan.

Rakentamiseen ja rakennuttamiseen liittyy luonnollisesti paljon asioita, jotka vaativat ammattilaisten otetta. Rakennuttamisen amatöörit joutuvat tai pääsevät tutustumaan erilaisin lakiasioihin, pankkineuvotteluihin rakentamisen säännöstöihin. Omakotitalojen rakentamiselle on omat yksinkertaisemmat käytäntönsä ja suuremmilla rakentajilla omansa, mutta monet yhteiskunnan järjestelmät eivät ole muokkautuneet tällaisen välimuodon käsittelyyn. Järjestelyt eivät ensikertalaisilta suju rutiinilla vaikka käyttäisikin ammattilaisia apuna. Meillä onneksi on omaa kokemusta suunnittelusta ja rakennusalasta yleensä, mutta rakennuttaminen on kuitenkin oma hommansa.

Hyvien naapureiden lisäksi ryhmärakennuttamisen suurin etu liittyy valinnanvapauteen. Ihmiset haluavat tutkitustikin vaikuttaa elinympäristöönsä omilla valinnoillaan. Rakentamisessa tämä vaikuttaminen voi tapahtua suuressa mittakaavassa vain suunnitteluvaiheessa. Pienen porukan ryhmärakennuttamisessa, kuten Toivossa, asukas voi helposti osallistua suunnitteluun ja ratkaisuista voidaan tehdä yksilöllisiä. Mitä suurempi projekti, sitä monimutkaisempaa on suunnittelu ja siihen vaikuttaminen.

Joustavuus ja vaikutusmahdollisuudet vaativat toisaalta paljon ryhmän päätöksentekosysteemiltä. Isommassa, kymmenien asuntojen ryhmärakennuttamisprojektissa päätöksenteko voi mennä monimutkaiseksi, kun asioista ei aina päästä yksimielisyyteen. Kuitenkin kun valinnat syntyvät, on ne varmasti pohdittu tarkasti kaikkien toimesta. Normaalissa asuntotuotannossa päätökset tehdään paljon pienemmissä piireissä, rakennuttamisen ammattilaisten kesken. Monelle ryhmärakennuttaminen edustaakin juuri vaihtoehtoa suurten rakennuttajien ja rakennusliikkeiden tasapaksulle ja joustamattomalle perustuotannolle.

Me toivomme myös, että pienehkö projektimme mahdollistaa yksilöllisten kotien lisäksi kokeilut muun muassa rakennuksen ekologisuuden suhteen; viemärivesien lämmöntalteenotto ja aurinkoenergian hyödyntäminen eri muodoissa ovat juuri nyt tarkastelun alla. Niistä voimme kirjoitella myöhemmin.

Parhaimmillaan ryhmärakennuttamisen avulla voi saada unelmiensa asuinympäristön, mutta vaivaa sen eteen täytyy kyllä nähdä.

Mikäli ryhmärakennuttaminen kiinnostaa, kannattaa lukea Lennart Langin Aalto-yliopistossa äskettäin julkaistu diplomityö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti