”Rakentajat ovat yhtä suurta perhettä,” sanoi oman talon rakennuttanut tuttavani ja kutsui meidän perheen iltapalalle luokseen. Tonttikaupat juuri tehneinä janosimme tietoa kaikesta rakentamiseen liittyvästä. Illan aikana saimme monta kullanarvoista neuvoa. Kokemus puhui, ja me kuuntelimme – korvat höröllään.
”Hyvä rakennuttajakonsultti on kaiken a ja o.” – Totta.
”Kellaritilat kannattaa ehdottomasti rakentaa. Niiden sisustamista voi lykätä.” – Niin tehdään.
”Sähköasentaja, joka ymmärtää paloasioista, ei ole ollenkaan hassumpi.” – Ei taatusti.
”Säästäkää tontin alkuperäistä pintamaata, jos vain voitte.” – We wish…
”Tehkää päätökset reippaasti, älkää jääkö märehtimään.” – Yritetään.
Vähän myöhemmin juttelin projektistamme toiselle oman talon rakentaneelle. ”Teidän kannattaa kyllä vakavasti harkita sitä yhteistä pihasaunaa ja muitakin yhteisiä tiloja. Sellaisista koituu yleensä vain harmia. Olisi viisasta sanoutua kaikista niistä irti ennen kuin on myöhäistä.” Kokemus puhui, minä kuuntelin – korvat punaisina.
Hyvät neuvot ovat kullan arvoisia. Niitä voi tuskin saada liikaa. Vaikeaa on tietysti hyvien erottaminen huonoista.
Neuvojen vastaanottaminen on kuitenkin vielä kovin helppoa niiden antamiseen verrattuna. Pitääkö tietää varmasti, ennen kuin on varaa sanoa mitään? Tarkoittaako neuvominen, että osaa itse paremmin? Tai edes hyvin? Pitääkö olla omakohtaista kokemusta, jotta voi neuvoa? Tai jopa kokemusta virheistä, jotta on valtuudet neuvoa muita välttämään niitä? Ja mitä, jos neuvon noudattaminen osoittautuukin myöhemmin virheeksi? Eikö neuvon antajalla ole mitään vastuuta mistään? Huh, neuvominen vaatii totisesti rohkeutta.
Meitä saa neuvoa, oikein mielellään.
Ja niitä yhteistiloja, harkitaan toki. Vakavasti ja paljon. Ja jos kaikki menee edes lähes suunnitelmien mukaan, parin vuoden päästä kirpeänä syysiltana istutaan toivon naisten lenkkisaunassa. Nautitaan puukiukaan pihisevistä löylyistä ja ollaan oh niin tyytyväisiä siihen, että osattiin ottaa hyvistä neuvoista vaarin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti