keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Unelmia ja suunnitteluhommia

Yleisellä tasolla oltiin siis porukalla puhuttu, mitä yhteiseltä talolta halutaan. Päästäksemme lähemmäs konkretiaa päätimme istua eräänä keväisenä lauantaipäivänä alas ja pistää toiveet post-it lapuille.

Tuloksena syntyi paljon asioita, joita talolta/ asunnolta/ tontilta halutaan (oikea puoli) ja myös muutamia, joita ei haluta. Olimme suorastaan liikuttavan yksimielisiä seuraavista: ei omia saunoja vaan puulämmitteinen pihasauna, nollaenergiatalo, yhteinen suojaisa piha ja grilli, järkevän kokoisia asuntoja (n. 120 neliötä per asunto), ennakkoluulottomia ratkaisuja, arkipäivän wau arkkitehtuuria eli "jotain mitä muilla ei ole". Sovittiin myös, että jokainen saa järjestää myös omia juhlia, pitää olla lupa tehdä ja olla tekemättä ja että hankitaan yhteinen au-pair:) Viimeinen oli lähinnä vitsi, mutta vakavasti ottaen yhteisöllisellä asumisella haluamme välttää sitä, että jokainen hankkii oman ruohonleikkurin, iskuporakoneen tai trampoliinin. Kuvaavana esimerkkinä "ei näin" tyylistä, näin tässä kesällä Espoossa pyöräillessäni kolme lähes identtistä pientaloa, joiden kaikkien pienillä pihoilla seisoi jumalattoman kokoinen trampoliini vierivieressä. Kaikki trampoliinit olivat lisäksi tyhjillään keskellä lauantaipäivää...

Jo valmiiksi tuttujen naapurien kanssa voi tilata vaikka yhteisiä lehtiä ja viedä lapset hoitoon naapuriin tarpeen tullen. Plussaa on myös se, että naapurit ovat suurinpiirtein samassa elämäntilanteessa, jolloin yhteisiä asioita on paljon. Kovin montaa huonoa asiaa emme ole vielä keksineet, vaikka yleensä ihmiset, joille hankkeesta kertoo päätyvät ensi innostuksen jälkeen kommentoimaan nimenomaan ihmissuhteisiin liittyvistä riskeistä. Toisaalta "normaalissakin" rivitalossa naapurisuhteilla on valtava vaikutus ja useimmiten naapureitaan ei pääse lainkaan valitsemaan. Yhtiöömme tulevaisuudessa muuttavaa neljättä perhettä emme vielä (todennäköisesti) tunne, mutta olen varma, että tähän taloon haluaa muuttaa vain hyviä tyyppejä!

Suunnittelu on tokikin tästä post-it harjoituksesta edennyt aika harppauksen kesän aikana. Ensin Niilo ja Ooppa piirsivät erilaisia versioita ja vaihtoehtoisia malleja talosta. Niitä oli ainakin A:sta G:hen alaversioineen eli aika monta:) Sitten parhaina pidetyt vaihtoehdot karsittiin ja arkkitehdit vaihtoivat suunnitelmansa päittäin. Esimerkiksi "pihasauna" on suunnitelmissa muuttanut talon päädystä kellarikerroksen kautta pihakannen alle. Rivitalosta on liikuttu "kaupunkivillan" kautta L:n malliseen taloon, jossa on useita tasoja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Pikkuhiljaa lopullinen malli alkoi sitten muotoutua ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että asunnot, jotka siis ovat kaikki uniikkeja, on "jaettu" ja viilataan yksityiskohtia. Pääsuunnittelijana toimii siis Niilo (Avarrus Arkkitehdit). Niilo vamasti kertoilee jossain vaiheessa tarkemmin suunnittelun etenemisestä ja siitä, minkälaista on piirtää taloa itselleen ja kavereilleen samalla kertaa. Ei ehkä ihan helpoin homma;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti