perjantai 28. lokakuuta 2011

Ryhmäsuunnittelua

Vastaukseksi Helkun kirjoitukseen, tässä hiukan tunnelmia Toivon suunnitteluosastolta.

Kävin juuri toissapäivänä taas Espoon rakennusvalvonnassa näyttämässä hankkeemme luonnossuunnitelmia. Kaikki tällaiset pääsuunnittelun rutiinivaiheet ovat askeleita kohti lähestyvää rakentamista. Projekti etenee vauhdilla, ja monesti tuntuukin siltä että ensi kevät tulee todella pian, ja on suorastaan ihmeellistä, että olemme pian jo rakentamassa!

Olen ymmärtänyt, että ryhmärakennusprojekteissa päätösten tekeminen osoittautuu usein monimutkaiseksi, eivätkä hankkeet pääse tarvittavalla vauhdilla ja varmuudella eteenpäin. Tämä ei koske Olarin Toivoa. Tietenkin meitä on kovin vähän verrattuna joihinkin kerrostaloprojekteihin, mikä selvästi auttaa asioista sopimisessa ja aikataulun noudattamisessa. Luonnossuunnittelua on tehty kesästä alkaen, ja nyt olemme jo etenemässä kohti rakennuslupapiirustuksia. Suurimmat suunnittelulinjaukset on siis tehty.

Ensin ideoimme taloamme kaikki porukalla, ja sen jälkeen minä ja Ooppa piirsimme erilaisia luonnoksia siitä miten ideat voitaisiin toteuttaa. Pienellä tontilla on erityisen tärkeää tutkia kaikki tavat sijoittaa asunnot rakennuspaikalle, joten vaihtoehtoja on kertynyt useita. Aluksi lähdin itse melko yksinkertaisista rivitalomalleista liikkeelle, kun taas Ooppa otti heti alkuun vapaamman otteen suunnitteluun. Moniportainen kehittely on tuottanut tuloksena eräänlaisen kaupunkivillan, jonka asunnot avautuvat kaikki vähän eri suuntiin.

Suunnittelu itselleen ja kavereilleen on kyllä oikein innostavaa - olen aiemminkin ollut sitä mieltä että on mielenkiintoista suunnitella asuintiloja tutuille, jolloin suunnitteluun tulee luonnostaan henkilökohtaisempi ote. Ja kun lisäksi projektissa on mukana toinenkin arkkitehti, ei tekemisestä tule yksinäistä puurtamista, vaan olemme voineet yhdessä kehitellä ideoita. Näin olemme varmasti saaneet tutkittua useampia vaihtoehtoisia suunnitelmia kuin jos tätä olisi tehnyt yksin. Tämäkin on työtä, mutta työn ja harrastuksen ero on tässä varsin ohut.

Paljolti samat asiat on suunnittelussa ja rakentamisessa otettava huomioon riippumatta rakennuttamismuodosta, vaikka tietysti tällaisessa "omassa" projektissa tavoitteet voivat olla moninaisemmat ja suunnitelmissa enemmän kokeellisuuttakin. Kuitenkin arkkitehdin kannalta suunnitteluprosessi on aika lailla erilainen, kun asiakkaat ovat niin paljon lähempänä. Lisäksi itselleni on ensimmäinen kerta kun asiakkaita on useampia samassa projektissa. Yleensä rakennuttajana on vain yksi taho, oli kyse sitten kerrostalosta tai omakotitalosta. Asunnoista tehdään lähtökohtaisesti yksilöllisiä, joten sikäli tämä muistuttaa pientaloa, mutta useamman asunnon kokonaisuudessa on monia isommankin projektin piirteitä.

Suunittelu jatkuu täyttä päätä, pian piirustusremmiin astuu myös Hannes meiltä Avarrus Arkkitehdeiltä. Jossain vaiheessa voimme varmaan julkaista täällä myös joitain suunnitelmia, ehkä niitä hylättyjäkin.

-Niilo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti