Tässä blogissa kerrotaan keväällä 2011 alkaneesta ryhmärakennuttamisprojektistamme Espoon Olarissa. Talomme valmistui 2014 ja nyt Toivossa elää neljä perhettä. Blogia emme enää päivitä, mutta ehkä kokemuksemme auttavat vastaavaa projektia miettiviä.
tiistai 11. joulukuuta 2012
Unia ja unelmia
maanantai 26. marraskuuta 2012
Aika rientää
perjantai 26. lokakuuta 2012
Talvi yllätti talonrakentajat
perjantai 7. syyskuuta 2012
Uutta vaih(d)etta
Kesän kaivamisen jälkeen odottelimme anturoiden kuivumista ja harkkojen saapumista, eikä työmaa tuntunut edistyvän oikein moneen viikkoon. Nyt tehdään näkyvää tulosta ihan silmissä, ja näin tulee jatkumaan suunnilleen jouluun asti, kunnes koko runko on pystyssä.
Rakennusprojektilla on lukuisia erilaisia vaiheita, joista juuri rungon pystytys on tavallaan palkitsevin. Talo saa muotonsa jo melko nopeasti, ja pian voimme kävellä ovesta sisään ja kuvitella eri tiloja paikoilleen.
Sitten homma tuntuu taas pysähtyvän. Sisätyöt vievät paljon aikaa, eikä edistys niissä ole niin näkyvää kuin kookkaita harkkoja tai puupalkkeja pinottaessa. Pintoja ja detaljeja hiotaankin sitten ensi kesään saakka.
Vaikka talosta on nyt vasta kellarin ensimmäiset harkkokerrokset ladottu, on kokonaisprojektimme lujasti puolivälin paremmalla puolella. Puolentoista vuoden aikana on ehditty tekemään paljon. Projekti- ja rakennussuunnittelun vaiheita on käyty läpi enemmän kuin jaksan tähän laskea, ja kohta niistä on viimeisetkin tehty!
P.S. Moni on kysynyt että osallistummeko itse rakennustöihin. Emme osallistu, vaan kaikki työt tekee kunkin rakentamisen alan ammattilaiset. Ja työn valvonta on siihen erikoistuneen konsultin hallussa. Itse hoidamme arkkitehdille ja rakennuttajalle kuuluvan valvonnan.
Että sikäli oma työmme tässä alkaa pikku hiljaa rajautumaan uusien sohvien valintaan.
perjantai 17. elokuuta 2012
Usko koetuksella
maanantai 25. kesäkuuta 2012
Pala taivasta
Viime ajat oma katse on ollut niin alaspäin – keskittyneenä pohjakuviin – ettei ole muistanutkaan, että seinien ulko- ylä- ja alapuolella on myös tulevan kodin kannalta merkityksellisiä asioita.
Tontillamme on kalliota juuri siinä kohdassa, mihin talo on suunniteltu, ja multaista maata siinä, mihin tulee iso yhteinen pihamme. Kuulostaa siis periaatteessa oikein hyvältä ja luontevalta. Tuntuu, että olemme vetämässä suuria linjoja jotenkin luonnonmukaisesti. Mutta ennen kuin meidän talon voi siihen kalliolle luontevasti ja jykevästi nostattaa, pitää tehdä jotain hyvin ei-luontevaa: jysäyttää kallion määrää aikalailla vähäisemmäksi. Louhiminen on kallista ja pelottavaa. Ei voi kuin toivoa, ettei naapureille koidu siitä häiriötä suurempaa haittaa.
Kaivuun lisäksi tontilta on kaadettu kaikki puut. Ikävä kyllä ne eivät mahdu kovin kompaktille alalle rakennustyömaan kanssa. Yllättävää on ollut, että kaadettuja puita ei kukaan halua hakea pois edes ilmaiseksi. Tuntuu järjenvastaiselta kuskata polttopuuksi kelpaavaa kaatopaikalle. Eipä taida jäädä kuitenkaan viimeiseksi hölmöläistenhommaksemme.
Tontin reunamilla komeilleesta jyhkeästä tammesta olisi kuulopuheiden mukaan voinut saada jopa rahaa, ellei se olisi ollut varsinainen kinder-yllätys. Metsurin moottorisaha väisti pari vuosikymmentä sitten tammeen juuttuneet puutarhasakset parilla sentillä. Hups. Komeankokoiset sakset olivat muuttaneet puuparan sisuksen pikimustaksi ja pahanhajuiseksi.
No, tukkipöydäksi tontin puut eivät kuitenkaan olisi päätyneet. Olemme sopineet kirjaavamme yhtiöjärjestykseen ehdottoman kiellon kaikenlaisille tukkihuonekailuille.
tiistai 5. kesäkuuta 2012
Kaupunkia täydentämässä
Onko sinun naapuriisi joskus rakennettu jotain? Miltä se mahtoi tuntua? Sopivatko rakennuksen ulkomuoto, värit ja massoittelut omaan mielikuvaasi alueesta? Entä käyttötarkoitus? Olivatko asemakaavan määräykset ennestään tuttuja, vai tuliko yllätyksenä, mitä kaikkea alueelle saa tehdä?
Pääkaupunkiseutua tiivistetään jatkuvasti, oikein urakalla. Kaikilla kaupungeilla on omat kovat tavoitteensa asuntotuotannon lisäämisestä. Perustetaan uusia isoja asuinalueita, mutta pyritään myös täydentämään olemassa olevia väljempiä kaupunginosia. Täydentäminen on erityisen ekologista ja ekonomista, koska silloin rakennetaan nykyisen infrastruktuurin varaan, eikä tarvita juuri uusia teitä tai putkia.
Täydennysrakentamisen haasteena onkin se, että olemassa olevalla alueella on jo oma olemuksensa, ja kaikilla alueen asukkailla oma mielikuvansa siitä. Kaikki uusi saattaa olla jossain mielessä ristiriidassa tuon mielikuvan kanssa. Toisaalta täydentämisen yhteydessä puhutaan myös eheyttämisestä. Eheyttämällä parannetaan alueen nykytilaa, kun samalla rakennetaan lisää, jolloin lisärakentamisesta on selvää hyötyä myös nykyisille asukkaille.
Nämä samat suuremman mittakaavan periaatteet pätevät myös tässä pienemmässä täydennysrakentamisen kohteessa. Naapurit tekivät huomautuksia rakennusluvastamme, koska olivat aiemmin kuvitelleet tontille aivan toisenlaisen rakennuksen, tai ehkä jopa toivoneet että tontti jäisi tyhjäksi. Kuitenkin näillä naapureilla on aivan samanlaiset oikeudet rakentaa omille tonteilleen, ja ovat myös niitä oikeuksia aikoinaan hyödyntäneet. Meidän tonttimme on ollut aiempina vuosina aika siivoton, ja isot puut ovat varjostaneet ja roskanneet naapureiden pihoja. Siihen, että ympäristöä eheytetään kaatamalla vaarallisiksikin luonnehdittuja puita pois, ovat naapurit varsin tyytyväisiä.
Yksi naapuritontti on vielä tyhjä - odotamme mielenkiinnolla, millaista rakennusta siihen joskus suunnitellaan.
Ajallisesti täydentävää arkkitehtuuria
Naapurustomme arkkitehtooninen ilme on sanalla sanoen monipuolinen. Samassa korttelissa esiintyy julkisivuissa ainakin punaista, valkoista ja keltaista tiiltä eri sävyissä, tumman vihreää lautaa, valkoista ja punaista lautaa ja tumman ja vaalean ruskeaa sekä sinapinkeltaista lautaa sekä vaaleaa rappausta. Kattojen ja peltidetaljien sävyt vaihtelevat harmaasta ruskeaan ja mustaan. Myös kattomuodot vaihtelevat kovasti, tasakatosta harjakattoon. Tontista katsoen tien toisella puolella on myös harmaata betonijulkisivua. Yhteisenä nimittäjänä ympäristön rakennusten julkisivuille voitaneen pitää erilaisten tiilien ja puupanelointien käyttöä. Toinen yhdistävä tekijä on se, että rakennusten ilme vaihtelee vahvasti rakennusajankohdan (noin vuosilta 1970-2000) mukaan, mikä tekee alueesta mielenkiintoisen ja ajallisesti kerrostuneen.
Kaavan määräämä kaksikerroksisuus ja tonttien koot luovat alueelle pientä mutta vaihtelevaa mittakaavaa omakoti-, pari-, rivi- ja pienkerrostalojen muodossa. Alueen tehokkuusluku 0,4 takaa, että alue on tiivis, naapurit läheisessä vuorovaikutussuhteessa keskenään ja että rakennuksista näkee toisten rakennusten pihoille.
Suunnittelemamme rakennus on sovitettu monimuotoiseen ympäristöönsä mittakaavansa ja materiaaliensa avulla. Porrastuksilla ja katon kaatosuunnilla rakennus on sovitettu jyrkälle rinnetontille niin, että rakennus on kaksikerroksiseksi monelta osin varsin matala. Julkisivut eivät muodosta suuria mykkiä pintoja, kuten monet ympäristön rakennusten päädyt, vaan kokonaisilme on erityisen pienimittakaavainen.
Julkisivut ovat tiiltä ja puupanelointia. Rakennuksen ainoa tummasävyinen elementti oli suunnitelmissa musta tiili, joka muodosti rakennuksen ulkokuoren pohjois- ja itäjulkisivuilla kääntyen etelä- ja länsipäätyihin. Luonnossa sileäpintainen musta tiili ei ole juuri tummempi kuin karhea punainen tiili, jota on käytetty ympäristön rakennuksissa. Suurin osa rakennuksen julkisivuista on vaalean kellertävän sävyistä kuultokäsiteltyä puupanelointia. Myös vaalean harmaa kattopelti muodostaa ison osan julkisivujen värimaailmasta.
Rakennusluvasta tulleen oikaisupyynnön johdosta rakennuslautakunta päätti, että rakennuksen pohjoisjulkisivun tulisi olla vaaleampi - käytännössä mustan tiilen tilalle tulisi vaihtaa joku toinen, mutta muuten rakennuslupa pidetään voimassa. Tuskinpa missään muussa kuin täydennysrakentamisen haastavassa tilanteessa lautakunta olisi puuttunut pientalon kaavan mukaiseen julkisivuratkaisuun.
Joka tapauksessa suunnitellun rakennuksen arkkitehtuuri tuo palan 2000-lukua 70-, 80- ja 90-lukujen näytteiden rinnalle ja toimii näin raikkaana lisänä olemassa olevassa rakenteessa.
![]() | |
Näkymä lounaasta, mustan tiilen versio (kuva: AVARRUS Arkkitehdit Oy) |
lauantai 12. toukokuuta 2012
Odottelua
Tässä odotellessa olen mietiskellyt mm. kaupunginosaliikkeitä ja asukkaiden omaehtoista toimintaa asuinympäristönsä eteen. Paljon on puhuttu Kallio-liikkeestä ja Töölössäkin sai alkunsa vastaava liike, jolla ei ole virallista organisaatiota eikä johtajaa vaan tarkoituksena on toimia alustana asukkaiden toiminnalle ja toimia positiivisena vastavoimana nimby (not in my backyard) -ilmiölle. Liikkeet eivät ole perinteistä kaupunginosayhdistyksiä. Nekin ovat toki arvokkaita, mutta valitettavan usein tuntuu, että yhdistysten toiminta keskittyy enemmänkin vastustamaan asioita kuin tekemään kovasti mitään uutta.
Esimerkkejä muista hauskoista tavoista elävöittää asuinympäristöä on Ravintolapäivä ja tänään ensimmäistä kertaa järjestettävä Siivouspäivä, jolloin ihmisiä kannustetaan perustamaan pihakirppiksiä ympäri kaupunkia. Yhteistä näille uusille liikkeille ja päiville on, että ei odoteta, että joku muu tekee vaan tehdään itse ja kutsutaan muutkin mukaan. Siivouspäivän ideoijat kertoivat Hesarin NYT-liitteessä perjantaina, että Espoosta oli kyselty vastaavan tapahtuman perään. Vastaus oli, että järjestäkää vaan! Kun Töölö-liikkeestä kerrottiin Hesarissa, niin eikö joku kirjoittanut mielipidepalstalla, että liike oli ideoinut hänen mielestään vääränlaisia tapahtumia Töölöön. Kirjoittajalle ei tullut mieleen, että juuri hän voisi itse mennä mukaan liikkeeseen ja järjestää juuri sellaista toimintaa, josta itse on innoissaan.
Ehkä kuvaavaa on, että en edes aikaisemmin tiennyt, että Matinkylässä (jossa nykyään asumme) ja Olarissa toimivat kaupunginosayhdistykset Matinkylä-Seura ja Olari-Seura. Miksi olen osallistunut Kallion Block Partyyn ja kuullut Kumpulan kyläjuhlista, mutta Matinkylä-seuran tapahtumista en tiedä mitään? Tapahtumia ei tosin 2012 näytä nettisivujen mukaan olevan... Olari-Seura kertoo panostavansa erityisesti Olarin viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden lisäämiseen. Vuoden 2012 tapahtumiksi kerrotaan kaupunginjohtajan asukastilaisuus toukokuussa ja Olari tempaus lapsiperheille syyskuussa. Jotain sentään, muttei varsinaisesti innosta mukaan. Itse olen haaveillut kesätorista Kuitinmäen ostarin parkkipaikalla ja kyläjuhlista Kumpulan malliin. Pitäisikö siis liittyä Olari-seuraan vai aloittaa Olari-liike?
Tätä kirjoittaessa nykyisen kotimme pihalla on menossa taloyhtiön talkoot ja omatuntoa soimaa, koska ensimmäistä kertaa en osallistu niihin. Lähes pätevänä tekosyynä toimii tällä kertaa tuo toivottavasti pian syntyvä lapsi. Kun ensimmäistä kertaa osallistuin taloyhtiömme talkoisiin, olin varmasti nuorin osallistuja. Viime kerroilla keski-ikä talkooväen keskuudessa on onneksi selvästi laskenut. Ehkä kaupunginosayhdistyksissä on vähän samaa kuin talkoissa. Matinkylä-seura on perustettu 1970 ja silloin toiminta on ollut varmasti aktiivista nuorten perheiden asuttamassa uudessa lähiössä. Seuran nettisivuilla olevan kuvan perusteella seuran johtokunta koostuu pitkälti samasta porukasta kuin 40-vuotta sitten. Talkooperinnettäkin tuntuu pitävän pystyssä tämä sama ikäpolvi. Yhteisöllisyydestä kiinnostuneet nuoret taas puuhaavat sosiaalisessa mediassa uusia tapahtumia eivätkä liity kaupunginosayhdistyksiin. Pitäisikö siis yhdistää voimat?
lauantai 31. maaliskuuta 2012
Elämän ruuhkavuosia
Ja silti tuntuu, että ei ole ollut mitään uutta kirjoitettavaa. Missä siis mennään? Viimeksi olimme juuri pistäneet rakennuslupahakemuksen vireille ja lupaa odotellaan edelleen. Naapureita ollaan kuultu henkilökohtaisesti ja joitain heistä useampaankin kertaan, mutta pieniä haasteita on ollut saada oikeat paperit oikeilla nimillä varustettuna toimitettua kaupungille. Kaikki naapurit eivät ole olleet aivan yhtä innoissaan suunnitelmistamme kuin me itse, mutta uskon, että pääsemme pienistä erimielisyyksistä sopuun. Erilaisia teknisiä suunnitelmia hiotaan urakkatarjousten pyytämistä varten. Pankilta ollaan saatu lupaus rakennuslainasta. Huominen sunnuntai on taas Toivoa täynnä kun kokoonnumme yhteen yhtiökokouksen merkeissä. Hyvin pian (toivottavasti) projekissa alkaa ihan toisenlainen vaihe, kun rakentaminen tontilla pääsee vihdoin käyntiin!
lauantai 28. tammikuuta 2012
Eteenpäin, sano mummo lumessa!
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - vanha sanonta pätee ehkä erityisen hyvin rakentamiseen. Vaikka itse en suunnittelun teknisistä yksityiskohdista juuri mitään ymmärrä, on kuitenkin selvää, että mitä paremmat ja perusteellisemmat suunnitelmat ovat, sitä vähemmän tulee (kalliita) yllätyksiä matkan varrella. Toki niihinkin pitää varautua. Pitkän suunnittelurupeaman aikana on myös ehtinyt miettiä omaa asuntoaan monelta kantilta ja esitellä suunnitelmia sukulaisille, ystäville ja työkavereille moneen kertaan. Joka kerta suunnitelmista saa arvokasta palautetta ja ajatuksia, jotka eivät ehkä olisi tulleet omaan mieleen.
Myös netistä löytää kaikkea suunnittelua tukevaa aineistoa, itse tykkäsin Ekotoimiva koti sivustosta, jossa oli paljon vinkkejä eri huoneiden ja tilojen suunnitteluun. Motivalta taas löytyi paljon tietoa energiaratkaisuista, jotka ovat puhuttaneet paljon suunnittelun aikana. Jo ihan ensimmäisissä tapaamisissamme oli selvää, että tarkoitus on tehdä energiatehokas talo. Talon pitäisi nyt täyttää passiivitalon vaatimukset, lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö ja lisäksi katolle tulee aurinkopaneeleita sähkön tuottamiseen.
torstai 19. tammikuuta 2012
Toivon versioita


perjantai 13. tammikuuta 2012
Taloyhtiön paras asunto
Vähän aikaa sitten minuun iski kauhea kateus. Kävin tontilla ja tajusin ensimmäistä kertaa luonnossa, että Niilon ja Venlan kattoterassilta tulee olemaan aivan ylivertaiset näkymät muihin Toivon asuntoihin verrattuna. Meidän olohuoneesta, jos oikein tähystää, näkee alas katua enintään kaksi pihaa eteenpäin. Eikä siinä vielä kaikki: niistä maisemistaan mokomat naapurit tulevat nautiskelemaan meidän asunnon päällä. Ihan sananmukaisesti.
Ja se myytävä asunto, se on koko yhtiön suurin. Niiden kodinhoitohuone tulee olemaan isompi kuin meidän koko eteinen.
Sitäkään ei täällä blogissa ole vielä taidettu paljastaa, että Heikin ja Helkun olohuoneeseen tulee parvi – how cool is that!
Mutta toisaalta: Me olemme saamassa jo pitkään unelmoimamme yksitasoisen kodin. Meidän keittiöstä on suora näkymä sekä yhteiselle pihalle että omalle ulko-ovellemme. Takka ihan siinä olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan sydämessä toteutuu juurikin meidän asunnossamme. Enkä voi oikein todeksi uskoa, että yksitasoisuudesta huolimatta saamme asuntoomme ikkunallisen portaikon.
Muiden hyvä ei ole meiltä pois, päinvastoin. Resurssit ovat kaikilla Toivon perheillä hyvin rajalliset, joten kaikkea ei (onneksi) voi saada. Ei omaan asuntoonsa. Mutta yhteensä me tulemme toteuttamaan valtaosan vuosi sitten postit-lapuille kirjaamistamme haaveista. Tavoitteena on taloyhtiö, jossa kaikilla asukkailla on mielestään yhtiön paras asunto.