lauantai 28. tammikuuta 2012

Eteenpäin, sano mummo lumessa!

Lunta tänä talvena taas riittää! Nyt kannattaa nauttia kerrostaloasumisen ihanuudesta: joku muu tekee lumityöt ja huolehtii lumet katoilta tarvittaessa. Ehkä jo ensi talvena me "saamme" miettiä näitäkin asioita upouuden talomme pihalla:) Kävin tänään päiväkävelyllä lumen peittämällä tontilla. Tontilla seisovaan puuhun oli ilmestynyt projektin etenemisestä kertova lappu: as. oy Espoon Olarin Toivo rakentaa tälle tontille neljä asuntoa. Rakennuslupahakemus jätettiin vihdoin sisään keskiviikkona! Ihan mieletöntä, että nyt, alle vuosi projektin aloittamisesta ollaan tässä pisteessä. Suunnitelmia ja pohjaratkaisuja hiottiin ihan viime metreille, mutta lopulta päästiin lopputulokseen, johon kaikki ovat tyytyväisiä ja johon meillä myös on varaa. Jostain hulluimmista ja ehkä hauskimmista ajatuksista, kuten pihakannen alla olevasta pihasaunasta jouduttiin kustannussyistä luopumaan. Toisaalta nyt hyväksytyn suunnitelman mukainen kellariin tuleva saunatila on avarampi ja valoisampi ja pihasta saadaan samalla parempi. Jo ennen luvan jättöä on myös keskusteltu hankkeesta naapureiden kanssa.



Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - vanha sanonta pätee ehkä erityisen hyvin rakentamiseen. Vaikka itse en suunnittelun teknisistä yksityiskohdista juuri mitään ymmärrä, on kuitenkin selvää, että mitä paremmat ja perusteellisemmat suunnitelmat ovat, sitä vähemmän tulee (kalliita) yllätyksiä matkan varrella. Toki niihinkin pitää varautua. Pitkän suunnittelurupeaman aikana on myös ehtinyt miettiä omaa asuntoaan monelta kantilta ja esitellä suunnitelmia sukulaisille, ystäville ja työkavereille moneen kertaan. Joka kerta suunnitelmista saa arvokasta palautetta ja ajatuksia, jotka eivät ehkä olisi tulleet omaan mieleen.

Myös netistä löytää kaikkea suunnittelua tukevaa aineistoa, itse tykkäsin Ekotoimiva koti sivustosta, jossa oli paljon vinkkejä eri huoneiden ja tilojen suunnitteluun. Motivalta taas löytyi paljon tietoa energiaratkaisuista, jotka ovat puhuttaneet paljon suunnittelun aikana. Jo ihan ensimmäisissä tapaamisissamme oli selvää, että tarkoitus on tehdä energiatehokas talo. Talon pitäisi nyt täyttää passiivitalon vaatimukset, lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö ja lisäksi katolle tulee aurinkopaneeleita sähkön tuottamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti