perjantai 10. tammikuuta 2014

Naapurille kanssa

Yhteisöllisyys. Sellainen mukavan pehmeä sana, josta kaikki tuntuvat pitävän ainakin juhlapuheissa. Joidenkin mielestä yhteisöllisyyttä voi tosin olla liikaakin. Joku muuttaa pois pikkupaikkakunnalta ja ilmoittaa sitten iloisesti kerrostalossa asuessaan, että ei tunne naapureitaan, eikä haluakaan tuntea. Me valitsimme toisin. Tavoitteena oli rakentaa nimenomaan yhteisöllinen talo. Eikä kaduta! Mitä yhteisöllisyys sitten ihan käytännössä Toivossa on tarkoittanut?

Sokeria on lainattu. Ja kananmunia. Vaniljatankoa. Kuivaustelinettä. Fonduepataa. Kakkuvuokaa. Iskuporakonetta. Teimme jopa listan asukkaiden lainattavista tavaroista, josta voi sitten näppärästi tarkistaa kenellä olikaan 10 litran teräskattila tai nuotiolettupannut. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki on yhteistä. Jokainen voi itse valita mitä lainaa ja mitä pitää itsellään. Tutulle naapurille toisaalta lainaa mielellään.

Ainakin toistaiseksi taloyhtiön yhteiset työt on saatu sovittua sovussa; talonmiesvuorolla ei välttämättä pääse kantamaan puita saunaan kun joku muu on jo sen tehnyt. Tosin vasta kunnon lumimyräkässä tämä yhteisvastuu sitten kunnolla joutuu testiin, sitä odotellessa :)

Yhteisöllisyys on tarkoittanut sitä, että lapsen on voinut viedä naapuriin muutaman tunnin hoitoon puolen tunnin varoitusajalla, kun on itse pitänyt tehdä hetki töitä. Tai että omat ja naapurin lapset istuvat samaan ruokapöytään mutkattomasti jos ruokaa sattuu olemaan isommalle joukolle. Naapurin voi kutsua spontaanisti kahville pihalta ja saunaseuraa saa halutessaan lähes varmasti huutelemalla Toivon whatsapp ryhmässä. Lotta jo kirjoittikin saunasta kaiken olennaisen. Siihen kun tiivistyy monella tapaa Toivon henki, josta yhteisöllisyys on iso osa. Toinen iso yhteinen asia on piha. En oikein osaisi ajatella, että meillä olisi oma piha. Mitä me sillä tekisimme?


Ei tämä silti mikään hippikommuuni ole. Jokaisella on oma rauha ja oma asunto. Äänieristys on niin hyvä, että voisi hyvin kuvitella asuvansa omakotitalossa. Saunaan saa mennä oman perheen kesken ja ruokaa ei todellakaan tarvitse tarjota koko taloyhtiölle. Omia juhlia saa pitää ja on pidettykin. Uudet Toivot saavat itse määrittää mikä määrä yhteisöllisyyttä on heille sopiva.

1 kommentti:

  1. Yhteisöllisyys on tärkeä elementti. Ja tuo, että nuo työt sujuvat hyvin. Meidän yhtiöllä se ei sopimalla oikein lähtenyt sujumaan, joten nyt on kiinteistöpalvelu etsinnässä.
    https://www.pkmkpalvelut.fi/kiinteistopalvelut

    VastaaPoista